Bila sebut pasal GOUT mesti kita terbayang sakit sendi yang
amat menyakitkan !!! Hanya yang mengalami mengetahui betapa peritnya penyakit
gout ini. Jom kita ketahui lanjut apa yang dipanggil penyakit GOUT ini.
Penyakit Gout ialah salah satu bentuk artritis yang
diakibatkan oleh pengumpulan asid urik pada sendi-sendi. Penyakit ini
terlalu menyakitkan dan dalam kebanyakan kes ia akan menyerang ibu jari
kaki. Istilah "gout" berasal daripada perkataan bahasa Latin, "gutta"
yang bermakna 'setitis'.
Urik asid terbentuk daripada penguraian sekumpulan bahan
kimia dikenali sebagai purine. Biasanya asid urik larut dalam darah dan dibuang
melalui buah pinggang menggunakan air kencing.
Purine meningkatkan paras asid urik dalam darah. Ia menyebabkan peningkatan longgokan asid urik pada sendi dan menghasilkan gout. Protein haiwan seperti daging merah, ayam, makanan laut dan telur mengandungi paras purine yang lebih tinggi berbanding protein tumbuh-tumbuhan.
Simptom gout tidak berlaku secara serta-merta. Simptom yang menyakitkan dan hingga menyebabkan sebahagian penghidap sukar untuk bergerak hanya berlaku apabila longgokan asid urik terlalu berlebihan.
Purine meningkatkan paras asid urik dalam darah. Ia menyebabkan peningkatan longgokan asid urik pada sendi dan menghasilkan gout. Protein haiwan seperti daging merah, ayam, makanan laut dan telur mengandungi paras purine yang lebih tinggi berbanding protein tumbuh-tumbuhan.
Simptom gout tidak berlaku secara serta-merta. Simptom yang menyakitkan dan hingga menyebabkan sebahagian penghidap sukar untuk bergerak hanya berlaku apabila longgokan asid urik terlalu berlebihan.
TIPS AMALAN UNTUK MENCEGAH PENYAKIT GOUT
1. Minum air masak dengan banyak terutama bila tidur. Lebih
elok lagi sampai harus bangun tidur pukul 3 pagi untuk membuang air kecil.
2. Makan peria dan peria katak.
3. Sayur sawi dan kailan.
4. Minyak zaitun.
5. Ulam seperti ulam raja, pucuk gajus, pegaga dan
sebagainya.
6. Buah delima.
7. Epal hijau 2 biji seminggu.
8. Garam kasar menggantikan garam halus.
9. Makan lebih banyak sayuran.
10. Makan jintan hitam atau Habbatus Sawda.
MAKANAN YANG PERLU DIELAKKAN
- Makanan laut seperti ikan, kerang, sardin dan ikan bilis.
- Sayur-sayuran seperti asparagus, bunga kobis dan bayam.
- Organ dalaman haiwan seperti paru, hati dan jantung.
- Daging merah.
- Cendawan.
- Yis (roti putih, roti manis).
CADANGAN SUPPLEMEN UNTUK PENYAKIT GOUT
Pengambilan beberapa supplemen dapat membantu mengurangkan
urik asid didalam badan pesakit gout ini dan meredakan simptom kesakitan yang
dialami mereka. Antara supplemen tersebut ialah ALFALFA, OMEGAGUARD dan
sangat bagus untuk mengamalkan VIVIX.
Alfalfa- membantu menyingkirkan toksin secara lembut
dari badan dan menurunkan bacaan asid uric. Pengambilan air yang banyak
sangatlah penting ketika mengamalkan alfalfa.
Omegaguard- adalah agen anti keradangan. Ia amat
penting untuk mengelakkan radang pada sendi-sendi pesakit sebelum ianya menjadi
bengkak dan keadaan akan bertambah teruk.
No comments:
Post a Comment