Assalamualaikum buat teman-teman imtiyaz, diri ini memohon seribu kemaafan kerana membiarkan blog ini bersawang..huhu..atas faktor urusan dunia dan akhirat buatkan saya terlepas pandang untuk nak membawa kisah-kisah terbaru atau sharing sebarang tips.
Untuk hari ini, saya yakin teman-teman ada yang pernah amalkannya dan mungkin ada yang pernah dengar tips ini tetapi belum berkesempatan untuk nak praktikkan.
Ada yang biasa ke pasar, beli bahan-bahan masak untuk stok 2-3 hari, tak kirang juga ada yang beli stok bahan-bahan masak untuk seminggu terus.haaaa..saya pula jenis sekali beli untuk 3 hari je..Tapi,saya ada masalah dari segi nak uruskan untuk memgekalkan kesegaran sayur-sayur tu..sebab nak singgah setiap hari ke kedai, alahai, tak sempat..
Kalau kita makan sayur yang dimasak, semestinya kita suka makan sayur rangup dan segar serta menariknya.
Ok..ini antara teknik mengekalkan kesegaran sayur.
1. Rendam sayur seperti bunga kobis dalam air garam. Untuk membuang kuman/kotaran/ ulat dll dalam sayur serta racunnya.
2. Potong dan cuci serta siram beberapa kali.
3. Panaskan air sehingga mendidih. Masukkan sayur yang telah dipotong beberapa minit. Sayur lembut sekejap sahaja seperti sawi dan kailan. Kalau sayur keras seperti karot dan bunga kobis biar lama sedikit. Tapi jangan sampai lembik.
4. Angkat dan masukkan dalam air ais.
5. Toskan airnya.
6. Boleh terus digunakan dalam hidangan yang dimasak. Gaul sekejap dan hidangkan.
Hasilnya, sayur segar, rangup serta warnanya menjadi ceria.
Selamat Mencuba ye teman-teman..hehe
~ sharing with love ~
No comments:
Post a Comment